Найочікуваніші ігри 2024

Коментарів немає

Для багатьох із нас нині про ігри думати складно. 2024-ий у реальному житті обіцяє бути повним тяжких випробувань. Проте клуб “Ігровимір” дотримується своєї доброї традиції і ділиться переліком релізів, у яких ми вбачаємо потенціал. Цього разу наш перелік не є дуже довгим, але може похвалитися різношерстістю: від продовжень успішних ігрових серій до експериментальних проєктів, від 4Х-стратегій до затишного креативного досвіду, від космосу до глибин людської свідомості. І так, про дещо із цього переліку ми писали раніше. Хороша гра не робиться за один день (чи навіть за один рік).

Рік, що минає, був неочікувано хорошим для відеоігор. Baldur’s Gate 3, Alan Wake 2, Dredge, Thronefall і низка інших вже закарбувалися в історії як шедеври у своїх жанрах. Прийдешній, 2024-ий рік має всі шанси достойно позмагатися зі своїм попередником.

Як завжди, перелік подано в хронологічному порядку, ігри з найменш конкретною датою виходу ви побачите наприкінці списку.

Бажаємо усій нашій аудиторії цікавих ігор – щоби вони давали вам перепочинок, матеріал для фантазії і натхнення на великі звершення у реальному житті!

Solium Infernum 

(очікувана дата виходу: 14.02.2024) – Канцлер

Події відбуваються в Пеклі. Люцифер кудись дівся, і ось тепер усі вищі чорти змагаються за пекельний трон. Можна було би порівняти цю гру з вічною війною між богами Хаосу в Warhammer, але на відміну від хаоситів, дияволи Пекла мають правила і суворо їх дотримуються! Ви не можете просто зібрати легіон і кинути його об ворожу фортецю. Потрібно щонайменше спершу посваритися з іншою фракцією, наприклад, обізвати Князя Брехні Беліала козлом (ХА-ХА-ХА-ХА, він справді схожий!) або вимагати від жадібного Мамона “50 копочок” данину, ніби ви тупорилий пацаватий гопнік. Коли ваш диявольський товариш пошле вас до біса, ви образитеся і зможете оголосити йому вендетту – і ось тільки тоді можна буде повоювати… і то, у чітко визначених межах.

Це ремейк колись успішної гри з такою ж назвою. Гру робить League of Geeks, яка раніше створила яскраву електронну настолку Armello (щось типу “Ігор престолів”, але з веселими мультяшними тваринками). Як і Armello, Solium Infernum може похвалитися дуже добре витриманим візуальним стилем і набором механік, подібних до настільної гри. Їхнє освоєння вимагатиме деякого часу, і виграватиме найчастіше той, хто справді вибудовуватиме стратегію.

Особисто для мене Solium Infernum вирішує важливу моральну дилему 4X-стратегій. В усіх таких іграх настає момент, коли ігровий світ уже досліджено і поділено між країнами або фракціями. І в цей час починати нові війни за території – це якось… погано, неправильно, схоже на те, як в реальності поводиться всім відомий наш кончений сусід. Але без конфліктів ігри цього жанру перетворюються на нескінченне клікання кнопки “Наступний хід”. В Solium Infernum, за кого б ви не грали, ви – чорт! І всі інші – теж чорти. І ви в пеклі. І боретеся за абсолютну владу. Але водночас дуже цікаво, що ця війна має більше правил і порядків, аніж реальна війна між людьми.


Oberty

(очікувана дата виходу: лютий 2024) – Архімагеса

Якщо ви давно не бачили цікавих головоломок, українська гра “Оберти” – для вас. Автор нетривіально підходить до ідеї графічного пазла, де вам потрібно досягнути потрібного візерунку в межах фігури, комбінуючи різні зафарбовані частини. Накладання двох суцільних зон спричиняє зникнення кольору на перетині, й таким чином у вас є можливість створювати дуже велику кількість комбінацій. Такий, на перший погляд, простий дизайн створює майже безмежні можливості для різноманітних рівнів з використанням різних варіацій різних фігур. Особисто я отримала велике задоволення від доступної демо, тож тепер чекатиму і на повну версію.

У грі присутні різні колірні режими, а очікувана дата виходу вже дуже скоро – у лютому.


Homeworld 3

(очікувана дата виходу — 8 березня 2024) – Тортик

Деякі з нас терпляче чекають на гру своєї мрії. Деякі з нас пишуть про неї із року в рік. Деякі з нас — це я, нещасний Торт.

Як я розповідав ще перед 2022 та 2023, я чекаю третій Homeworld, тому що перша і друга частина — це:

  • амбітні, атмосферні і стильні науково-фантастичні стратегії;
  • які справді були іграми про війну у космосі, тобто у тривімірному просторі, а не на пласкій поверхні з космічними шпалерами;
  • брали за серце різноманітністю кораблів із їхніми особливостями та здібностями, важливістю бойових порядків і кутів атаки (!), з яких ви заходите на ворога;
  • поєднували мікро-менеджмент окремих сутичок та глобальне планування всієї битви;
  • а до того мали яскраву кампанію з добре прописаною історією та унікальними механіками.

І, значить, саме тому варто чекати Третю частину, бо вона обіцяє продовжити славні сімейні традиції.

Що можна додати? Можна додати, що нарешті призначено дату виходу: 8 березня. Десять років тому я би пожартував, що розроби не знають важливих особливостей СНД-регіону, і продажі тут проваляться через вибух сімейних драм і розлучень серед їхньої цільової аудиторії. Слава Богу, ми вже давно не там.

Тим, хто все ще не розуміє, чому я так чекаю на третю частину, варто подивитися документальне відео «за лаштунками», яке випустили лише 10 днів тому:

Я дуже сподіваюся на цьогорічне 8 березня. Дуже.


Dragon’s Dogma 2

(очікувана дата виходу: 22 березня 2024) – Архімагеса

Уже пройшло чимало часу з епохи першої “Догми дракона”, аж нарешті Capcom вирішили потішити прихильників другою. Все, як люблять герої: великий страшний дракон, який тероризує королівство, могутній сміливець, який вирушає забрати серце чудовиська, а ще кілька компаньйонів у вашій групі, щоб зробити пригоди цікавішими. 

Гра пропонує 9 класів, з яких можна сформувати свій загін пригодників, а також пристойний набір інструментів для створення персонажів гравців. На дорозі до великого зла вас чекають торговці, квести, історії й інші радості RPG. Десь змінюється на ніч, і це впливає на ваші опції під час подорожі. А набір різноманітних монстрів має задовольнити будь-який смак.

Гра наразі доступна для передзамовлення у різних версіях, а сам реліз відбудеться вже у березні.


S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

(очікувана дата виходу: перший квартал 2024 року) – Канцлер

STALKER для багатьох наших читачів – одна з найважливіших ігор дитинства. Це також одна з перших і найважливіших ігрових серій в історії України. Довгоочікуване продовження є особливо багатостраждальним, адже частина команди розробників бере безпосередню участь в обороні України від російського вторгнення. Один з розробників – Володимир Єжов – загинув у бою рік тому. Приміщення студії в Празі постраждало від пожежі цієї осені. Гра також зазнавала атак російських хакерів і зливу матеріалів у мережу.

Однак майбутню гру варто буде придбати далеко не лише з патріотичних міркувань чи ностальгійних почуттів. Новий STALKER – це і візуальне осучаснення гри, і потужний штучний інтелект супротивників, і очевидний прогрес у драматургії. Лишень порівняйте перший ролик (який ще був записаний російською) із останнім – історією Бродяги. На нас чекає не байка-страшилка з пострілушками. На нас чекає багатошарова історія, яка введе філософію світу STALKER на новий рівень. Це саме та еволюція, яку хотілось би бачити в українських іграх.


Été

(очікувана дата виходу: перший квартал 2024 року) – Оракул

У 2023 у нашої країни було достатньо епічних і страшних “пригод”. Été – тобто “літо” французькою — гра саме для тих, хто більше їх не хоче. Мирний Монреаль очима студента-художника та амбітна, але така проста мета відкрити свою виставку дозволять пожити трохи у богемному світі, де нашою найголовнішою проблемою стане пошук потрібної натури.

Окреме очікування до механіки гри. Загалом, виходить не так багато ігор, що повноцінно використовують малювання як частину ігроладу. Тож хотілося б, щоб Été дотримала своїх обіцянок.

Інді-гра про літо в Монреалі — точно не те, що зацікавить більшість, але якщо вам потрібна якісна цілковито ескапістська фантазія зі смаком і сенсом, у цієї гри є шанс.

Зробити передзамовлення та подивитися трейлер можна тут.


Ascent of Ashes

(очікувана дата виходу: перший квартал 2024 року) – Оракул

Для тих, хто любить симулятори колоній та ігри про виживання, 2024 готує ще один, майже непомічений, реліз. Ascent of Ashes – історія про виживання групи у постапокаліптичному світі, що нагадує кросовер між RimWorld і Don’t Starve. Приємна псевдо-2D графіка, ізометрія та спрощені “мультяшні” персонажі також нагадують RimWorld (який остаточно став новим стандартом жанру). Розробники обіцяють продуману тактичну та крафтову складову, десь на рівні Project Zomboid. Якщо у своїх амбітних планах вони не забудуть про соціальний елемент, можна буде вважати Ascent of Ashes номінацією на симулятор колонії року.

Окрім тактики в усіх видах і формах та ШІ, який не змусить кричати на своїх колоністів у монітор, розробники обіцяють додати персонажам особисті квести, прагнення, страхи і таємниці. Деякі з них впливатимуть на ваші рішення одразу, деякі відкриються у найнеприємніший момент і змушуватимуть переписувати плани на ходу.

Цікавим доповненням для симулятора колонії стане транспорт. Свої машини можна буде відбивати чи купувати в інших фракцій, удосконалювати та спеціалізувати. Стиль гри на “танках” і на легкому рейдерському транспорті має відрізнятися просто разюче, а значить, нас очікує більше годин геймплею.

І, звісно ж, команда обіцяє повну підтримку для модоробів. Тож, як завжди у цьому жанрі, замість однієї гри, за півроку ми отримаємо безліч, в усіх жанрах, всесвітах та стилях.

Зробити передзамовлення можна на Steam, або на Kickstarter, де розробники розповідають про гру набагато детальніше


Manor Lords

(очікувана дата виходу: 26 квітня) – Канцлер

Мені давно хотілося побачити нову, сучасну гру, яка якісно сполучала би в собі різні жанри стратегії:

  • містобудування з правдоподібною економікою,
  • бої в реальному часі, які б вимагали тактичного таланту,
  • змогу поступового стратегічного розширення володінь і технологічного прогресу свого міста-держави.

Ніби доволі банальне поєднання, але іграм, які претендують на нього, завжди чогось бракує. Зазвичай один або два із перелічених вище компонентів є відсутнім, рудиментарним або просто погано втіленим в життя. Ризикну навіть сказати, що з часів оригінальної Stronghold вдалих прикладів повноцінного сполучення не було. 

Manor Lords – це дуже амбітна заявка на те, щоби реалізувати цю жанрову суміш. В трейлері до гри ми бачимо розбудову села а-ля Banished/Ostriv, битви військ, як у Total War, і стратегічну карту трошки в стилі Crusader Kings. Якщо розробнику усе вдасться, це буде стратегія в жанрі 4X, але в реальному часі і в правдоподібно локальному масштабі, де ви справді барон або граф, а не ціла нація чи цивілізація.


Hades 2 (ранній доступ)

(очікувана дата виходу: другий квартал 2024) – Ксеноморф

Hades 2 – це довгоочікуваний сиквел однієї з найкращих ігор останніх років. У оригіналі ви грали за Заґреюса, сина Аїда, харизматичного і дещо легковажного парубка з вогняними ступнями. Ви пробивалися боєм знов і знов крізь батькове царство, – царство померлих, – знайомлячись із пантеоном грецьких богів, щоби зустріти свою матір і зрозуміти правду про сімʼю.

Ця сімʼя – грецькі боги, з усіма їхніми вадами і сварками, а також, харизмою і глибиною. І ви відчуєте, що таке їхня підтримка, як це, коли вони сваряться через вас, і як вони гуртуються довкола вас, стаючи хорошими друзями. Але ви можете також завести дружбу і зі слугами Аїда, а з деким – і завести роман.

Особливістю цієї гри є те, що увесь ігровий процес – частина історії і на ледь не на усе світ прореагує. Боги, боси, (не)раді побачити вас знову, і нюанси прокачки – усе реагує на ваш вибір. У поєднанні з неймовірно різноманітною бойовою системою, де ви будете відкривати нові механіки навіть у фінальні години гри, це неймовірно цікавий досвід щоразу.

Попри те, що це rogue-lite, для вас у кожному забігу до воріт царства Аїда буде бодай якась вигода. Hades створена для сесій будь-якої тривалості і найвеселіше грається на Nintendo Switch та Steamdeck, де легко відкласти і продовжити грати у будь-який момент.

Тож чого ми чекаємо? Того ж, тільки ще краще, цікавіше, із іншими героями міфів Давньої Греції та старими знайомими. Ми будемо грати за відьму, яка, заручившись підтримкою богів, буде пробиватися через слуг Титана Часу.

Якщо гра вам буде здаватися занадто хардкорною, розробники вже потурбувалися про вас, увівши і в сиквелі спеціальний полегшений режим, в якому бій буде напружувати менше, а кожна поразка робитиме вас сильнішими.

Чекаю затамувавши подих і поділяючи обгрунтовану впевненість розробників. Адже це — перший сиквел студії Supergiant Games, традиційно із вражаючим і барвистим стилем у музиці, прозі, та і у кожній дрібниці того, що на екрані.


Senua’s Saga: Hellblade II

(очікувана дата виходу: колись у 2024) – Тортик

Перша Hellblade була незабутньою.

Дівчина з народу піктів на ім’я Сенуа йде у Хельхайм, царство мертвих у скандинавській міфології, щоб повернути свого загиблого коханого. 

Вона чує голоси і бачить видіння. Розробники постійно консультувалися з психіатрами та пацієнтами з особистим досвідом психозу. Послуговуючись цими знаннями вони створили і персонажку, і світ навколо неї.

Шляхом, що вів через жахіття, битви з власними демонами, біль старих травм, дорогою повз надію, що згасає, вперту боротьбу і безконечний відчай, Сенуа прийшла до прийняття. Вона примирилася зі своїм горем. Так ми думали. Аж доки не з’явився перший трейлер до Hellblade 2:

Від прийняття і примирення не лишилося й сліду. Сенуа йде на війну. Спів 

Tawol aþodu

Ek erilaz owlþuþewaz niwajemariz Sawilagaz haite’ka Harja

перекладається приблизно так:

Цим звертанням
Я, майстер Рун, слуга Одіна, закликаю Одного із Сонця допомогти нашій армії

Пізніше ігроладний трейлер продемонстрував нам, як Сенуа навіщось полює на гігантів:

Подивіться це. Послухайте голоси в її голові, обов’язково в навушниках.
І починайте нестримно хотіти Hellblade II разом зі мною.


Age of Mythology Retold

(очікувана дата виходу: колись у 2024) – Тортик

Рік тому я з прискореним від радісного хвилювання серцебиттям писав про обіцяний перезапуск Age of Mythology. Про те, що це найулюбленіша і найважливіша стратегія мого життя. І що ми, тісна спільнота її поціновувачів, могли лише мріяти про подібне, а тепер не можемо дочекатися того щастя, яке спіткало наших братів і сестер з Age of Empires II з виходом у 2019 році Definitive Edition.

Що змінилося за цей час? Та нічого не змінилося. Жодних новин, жодних нових відео. Жодних інтерв’ю з розробниками, окрім розіграшу на 1 квітня і трейлеру з минулої осені:

Ми десятиліття мріяли про її перевидання. Ми дочекаємося.

Залишити коментар