Among Us. Як непомітно завоювати світ

7 коментарів

Всім привіт, з вами Тортик!

Сьогодні ми поговоримо про гру, яка видерлася на вершину популярності у 2020 і якою варто “запастися” на час нового локдауну.

Among Us – багатокористувацька гра про те, як команда космонавтів готує свій корабель до тривалої подорожі до зірок. Але серед екіпажу є Самозванець (Impostor), мета якого – зірвати місію, вбивши всіх на борту.

Так. Ви правильно зрозуміли. Це “Мафія”. Комп’ютерна, тематично стилізована адаптація популярної рольової гри “Мафія”.

“Лобі”, в якому гравці байдикують перед початком партії, спілкуючись, обираючи умови гри та свій зовнішній вигляд

І знаєте що?

Я щиро, всім своїм кремовим серцем не люблю “Мафію”. Бо вона нудна.

Як зазвичай виглядає гра у “Мафію”? Кілька людей сидять і уважно розглядають обличчя одне одного, намагаючись знайти логіку в серії хаотичних вбивств та з усіх сил роблячи вигляд, що вони розумніші, ніж насправді.

Фактично, у ній нічого не відбувається. Громадяни міста воюють проти Мафії одним методом – методом голосувань в кінці “ігрового дня”. Стандартний же “день” проходить так: абсолютно кожен гравець каже щось на зразок: “я мирна людина, я – точно не мафія, повірте мені” і передає слово далі. І все. Я ніколи не розумів, чому люди з таким захватом сідають за гру, у якій просто нічого робити.

На відміну від “Мафії”, у Among Us є що робити.

Екіпаж

Ми – команда корабля. Ми знаємо, що серед нас є Самозванець.

Ми можемо проголосувати проти будь-кого, натиснувши Велику Червону Кнопку у головному приміщенні, або відрапортувавши про знайдене тіло. Якщо нашу підозру підтримають достатньо голосів – цю людину викинуть у відкритий космос. Було б добре не помилятися забагато.

Також у нас є наша місія – підготовка корабля до подорожі. Кожен член екіпажу отримує свій особистий список завдань, які відображаються на дуже зручній мапі, на якій також видно наше розташування та розташування всіх частин судна:

Завдання (позначені жовтими знаками оклику) – це інтерактивні міні-ігри, що відображають нашу діяльність на благо експедиції: увімкнути щити корабля. Прогріти двигун. Полагодити електропроводку. Їх багато, вони різноманітні і не встигають набриднути.

Екран завдання “Прочистити кисневі фільтри”. Ось ці листочки потрібно загнати курсором у отвір зліва

Успішно виконуючи завдання, ми заповнюємо цю зелену “командну” шкалу зліва-вгорі. Якщо заповнити її до кінця – Екіпаж виграє незалежно від того, чи викрили Самозванця і скільки членів екіпажу залишилися живими.

Що важливо: деякі завдання дозволяють підтвердити свою “чесність”. Їх виконання супроводжується анімованими реакціями нашого корабля: наприклад, якщо ми вмикаємо систему захисних щитів – великі жовті “лампи” на зовнішній стороні судна починають блимати. Це видно.

А оскільки Самозванець фізично не здатен виконати жодного завдання – стає зрозуміло, що людина, яка полагодила щити – точно “чиста”.

Але ця особливість не ламає ігролад: подібних завдань мало, їх отримує лише невелика кількість гравців, а ще – чи ви точно хочете запросити незнайомця, аби наодинці з ним продемонструвати, що ви “чистий”? Гадаєте, це гарна ідея?

Втім, якщо вам таке не подобається – візуалізацію виконання завдань завжди можна вимкнути у налаштуваннях сервера.

Я вважаю механіку завдань чудовою, і ось чому:

  1. На відміну від “Громадян міста”, у Екіпажу є поле для діяльності. Вони працюють, наближаючи спільну перемогу.
  2. Завдання стимулюють Членів екіпажу “розповзатися” кораблем, даючи Самозванцю можливість полювати на них.
  3. Самозванець не може скласти лапки і чекати, поки Екіпаж через атмосферу взаємної недовіри повикидає сам себе у космос. Його поставлено на таймер, йому необхідно рухатися.

До речі, про нього.

Самозванець

Зазвичай, у сюжеті ігор з “несиметричним” ігроладом команда гравців протистоїть деякому Злу, як то Мисливці проти Чудовиська у “Evolve” чи Люди проти Зомбі у “Left4Dead”. Щоб це протистояння було напруженим і захоплюючим – “Зло” повинне бути достатньо могутнім та загрозливим.

І Самозванець у Among Us відповідає усім цим вимогам.

Він має:

  1. Кнопку “вбити”, що здійснює миттєве вбивство члена команди поблизу.
  2. Свою особисту мапу, сховану за символом Sabotage, за допомогою якої можливо дистанційно проводити диверсії: вимкнути постачання кисню чи освітлення, перевантажити реактор, заблокувати двері тієї чи іншої кімнати, і т.д.
  3. Можливість швидко переміщуватися вентиляційними шахтами.

Звичайно, перша і друга здатності мають деяку тривалість перезарядки.

Підсумовуючи, Самозванець має більш ніж достатній інструментарій для того, щоб члени Команди відчували тривожність і ніколи не почувалися у безпеці. Обіцяю: щойно ви побачите, що при розподілі ролей вам випав Impostor – вас наповнить хвиля азарту та адреналіну.

У свою першу в житті партію в Among Us мені випало грати Самозванцем. І я переміг. Так, я відверто хизуюся.

Досвід ігроладу

Вважаю необхідним окремо зупинитися на цьому пункті.

Among Us – багатокористувацька гра. Я б навіть додав, що вона “безжально багатокористувацька”. Ваше враження від ігрового процесу дуже залежить від умов на сервері. Від майстерності і самовіддачі інших членів гри. В кінці кінців, від того, чи вони не поводяться, як бовдури.

А це інтернет. І люди занадто часто проявляють у ньому свою внутрішню сутність (тобто поводяться, як цілковиті бовдури).

Мої поради:

  1. Грайте з друзями, чим більше – тим краще. Якщо ви самі – не соромтеся “збирати” адекватних і тих, з ким було цікаво. Додавайтеся у друзі в Steam, приєднуйтеся до спільнот у Discord.
  2. Налаштування сервера дозволяють внести в ігролад масштабні зміни на будь-який смак. Будьте особливо обережні з “перезарядкою” на вбивство для Самозванця та швидкістю бігу гравців. Цікаво, що другий показник може бути навіть важливішим за перший: занадто швидке переміщення знищить усю глибину партії і перетворить її на цирк.
  3. Для стандартного сервера у 10 гравців три Самозванця – непомірно багато. Моє особисте відчуття: двоє – буквально трішечки більше, ніж потрібно. От якби була можливість обрати 1,5 Самозванця 🙂 Найкращою для мене є гра з одним Самозванцем – такі партії вимагають від “диверсанта” найбільше стратегічного мислення та терпіння, однак вони ж і є найбільш розміреними та інтелектуальними.
  4. Збільшіть кількість хороших гравців на сервері методом “додавання туди як мінімум одного хорошого гравця”. Я говорю про вас. Перед грою онлайн спершу обов’язково зайдіть у Freeplay – це режим, в якому ви самостійно можете побігати мапою, “видавши” собі всі можливі завдання чи ставши Самозванцем. Повивчайте, як і що робиться, де що розташоване, аби ви могли відповісти на найпопулярніше питання гри: “Where (було знайдено тіло)?” – У Storage. Чи near MedBay.
  5. Запам’ятайте, що “sus” – сленгове скорочення від англ. “Suspect” (підозрюваний) і не дивуйтеся, коли у чатику допитуватимуться “Who is sus?”.

До речі, я весь час пишу про Корабель, що готують до відльоту, як про єдиний майданчик для подій гри. Це не так. На даний момент існують три мапи:

  • The Skeld – те саме космічне судно, структуру якого ви бачили раніше у статті;
  • Mira HQ – штаб-квартира місцевого аналогу NASA;
  • Polus – станція-колонія, заснована безстрашними дослідниками на невідомій планеті.

До слова, розробники ось-ось випустять четверту мапу.

Проблема в тому, що люди за своєю природою – обмежені та ліниві істоти. Так, вони зацікавилися Among Us та почали в неї грати. Але лише на одному, найпопулярнішому та найвідомішому рівні, “отому що з космічним кораблем”. У інших же ще треба розбиратися, познайомитися з завданнями, запам’ятати розташування. В результаті 90% серверів грають на мапі The Skeld.

І дарма. Кожна з мап по-своєму цікава, додає щось нове та освіжає ігровий процес.

Популярність

Це цікаво.

Розумієте, Among Us не була відомою широкому загалу і мала так мало активних гравців, що розробники в якийсь момент збиралися припинити обслуговування серверів. Зараз у це важко повірити, але це правда.

Далі я привожу статистику зі Steam:

Зверніть увагу: у грудні 2019 Among Us мала в середньому 80 гравців і 192 у якості пікового показника.

В кінці літа 2020 гра взлетіла у популярності, маючи у вересні 150 000 активних гравців в середньому і майже півмільйона в піковий момент.

Але це лише Steam.

Завдяки своїй простоті, Among Us було успішно портовано на дивовижну кількість платформ. Я зустрічав неофіційні дані, що у жовтні одномоментна кількість активних користувачів на всіх платформах складала більше десяти мільйонів. Точних офіційних даних немає, але це правдоподібна цифра.

“Ось це я називаю кросплей”

Безумовно, свій пік зацікавленості Among Us вже пережила. Але я впевнений, що падіння в якийсь момент сповільниться, і показник активних користувачів буде стабільно залишатися на достойному рівні: люди мають особливість час від часу збиратися компаніями і повертатися до таких ігор.

Мемогенерація

Масова популярність і простота концепту ““Мафія” у виконанні чоловічків у кругленьких скафандрах” призвели до появи тисяч мемів як про саму гру, так і тих, де стиль гри використовується в якості художнього засобу:

Хтось відсвяткував прихід зими сніговиками специфічної форми:

… А хтось вирішив, що ігрові образи ідеально підходять для відображення складної політичної ситуації:

Заключне слово

Among Us – чудова гра для того, щоб зібратися дружньою компанією, весело провести час з панічними криками та взаємними звинуваченнями, і розійтися, наповнившись недовірою одне до одного та причинами для кровної помсти.

Або щоб вилізти з вашої особистої інтровертної нірки, нагадати собі, що таке людське суспільство, вжахнутися і залізти назад.

Звісно ж, я жартую. Без сумніву, це одна з найдоступніших і найменш вибагливих щодо “порогу входження” ігор. Вона підійде для будь-якої групи осіб, від друзів дитинства до колег, що вирішили влаштувати ось такий цікавий тім-білдінг.

Грайте в хороші багатокористувацькі ігри і нехай талановитих тімейтів та пам’ятних партій у вас буде радше більше, ніж менше.

Сторінка в Стімі

Мінімальні технічні вимоги:

ОС: Windows 7 SP1+
Процесор: SSE2 instruction set support
Оперативна пам’ять: 1 GB
DirectX: версії 10
Місце на жорсткому диску: 250 MB доступного місця

7 comments on “Among Us. Як непомітно завоювати світ”

  1. Дуже гарне порівняння з традиційною “Мафією”, Олеже! Мені теж завжди було дивним, чим же повинна 15-20 хвилин займатися людина, якщо їй випала карта звичайного “мирного жителя”, а тим паче, якщо її одразу ж і убили. Бачу, що в Among Us цю проблему просто шикарно порішали.

    Подобається

    1. Дивна у автора була компанія для гри в мафію 🙂 я б з такими й не намагався грати. P.s. імпостор може деякі активності виконувати, наприклад свої, або напарника саботажі допомагати вимкнути.
      І так, не раз і не два бачив, чув і сам викристовував правило що забороняє озвучувати “а от він квест робив, а в нього прогрес бар не рухався” це звучить якось тупо і виглядає як абуз ігромеханіки.

      Подобається

  2. Дивна у автора була компанія для гри в мафію 🙂 я б з такими й не намагався грати. P.s. імпостор може деякі активності виконувати, наприклад свої, або напарника саботажі допомагати вимкнути.
    І так, не раз і не два бачив, чув і сам викристовував правило що забороняє озвучувати “а от він квест робив, а в нього прогрес бар не рухався” це звучить якось тупо і виглядає як абуз ігромеханіки.

    Вподобано 1 особа

    1. Таких компаній було декілька, тому автор переконаний, що саме так і грають у “Мафію” 🙂

      … Ем. Так. Імпостор не вміє виконувати звичайних завдань. І його “активності”, як то дистанційно розплавити реактор чи “зачинити” якусь кімнату, у статті описані, подивіться уважніше.

      Щодо правила “не озвучувати реакції прогрес бару” або і більш ультимативне “взагалі не дивитися на прогрес бар” – так, гравці цілком можуть домовитися про таке.

      Подобається

    2. Більш того, у налаштуваннях сервера є опція: можна зробити так, щоб “рух” прогрес бару було видно лише під час обговорень.

      Розробники передбачили, що ця ігрова механіка може викликати у когось незадоволення, тому її наявність або відсутність також можна обрати.

      Вподобано 1 особа

Залишити коментар