TellTale Games: Казка з поганим кінцем

3 коментарів

21 вересня в офіційному Twitter студії TellTale Games з’явився запис із повідомленням про скорочення більшої частини штату (а це 225 співробітників) і фактичне закриття студії. Такий поворот подій став неочікуваним як для працівників компанії, так і для гравців, спричинивши серйозний шквал критики та обурення. Але почнемо з початку і спробуємо розібратися, у чому ж справа.

Хто такі TellTale Games?

TellTale Games – американська ігрова компанія, відома своїми епізодичними сюжетно-орієнтованими іграми з акцентом на варіативність. Особливу популярність здобула завдяки розробці пригод за відомими франшизами, такими як: The Walking Dead, Game of Thrones, Minecraft та іншим. Вона була однією з небагатьох студій, що рухала жанр адвенчур – нехай в більшості і не оригінальних – від самого свого заснування.

Частина команди розробників TellTale Games

Погані знамення

Не дивлячись на популярність основних проектів та здебільшого позитивні відгуки гравців, першим передвісником краху компанії було звільнення одного з її засновників, а саме Кевіна Брунера у 2017 році та подальше скорочення 25% робочого штату (90 розробників).

Кевін Брунер (ліворуч) та Деніел Конорс (праворуч) — одні з засновників TTG

Саме тоді в інтернет просочилась інформація про «токсичну» атмосферу в колективі (яку, як стверджують, підтримував сам Брунер). Йдеться про постійні овертайми і творче вигорання. Піт Хоулі, СЕО TellTale Games, пояснюючи тоді (а в подальшому і під час судової тяганини із Брунером) причину скорочення, не раз натякав на нестабільну фінансову ситуацію у студії. Він також стверджував, що команда бере курс на те, щоб випускати «менше, але краще». Проте, не дивлячись на ці слова, компанія продовжувала одночасно розробляти і релізити досить велику кількість ігор. Будучи і розробником, і видавцем, вона займалась також не лише власними проектами, але й підтримувала чужі.

Офіційна причина

В опублікованому твіті про закриття TellTale Games, Піт Хоулі стверджує, що популярність і хороше ставлення гравців до їхніх ігор не конвертувались у продажі, тобто компанія закривається через брак коштів.

Виділений текст: “Ми випустили одні з найкращих проектів цього року і отримали величезну кількість позитивних відгуків, але зрештою, вони не перетворились у продажі. З важким серцем, ми спостерігаємо сьогодні за тим, як наші друзі йдуть, щоб поширювати по всій ігровій індустрії наш спосіб розповідати історії”, СЕО, Піт Хоулі

Неофіційні причини

А ось тут уже є простір для спекуляцій, і ці спекуляції небезпідставні. Зі злитих повідомлень, твітів і закордонних журналістських досліджень відомо, що ситуація всередині компанії була досить напружена, проте навіть відкинувши внутрішню атмосферу, об’єктивно у ТТG було багато “факапів”.

Поганий менеджмент

Очевидно, що виробничий процес за принципом пекла, про який анонімно розказували працівники компанії – це провал керівництва. Особливо якщо не дивлячись на великі зусилля, компанія прогорає. У CDProjekt Red, наприклад, що робили “Відьмака”, теж постійно були кранчі (періоди посиленої роботи), але вони окупилися, а працівники згодом отримали деякий відсоток від прибутку гри. Тут же ситуація помітно плачевніша.

Також очевидно те, що в погоні за грошима, керівники ТТG намагались опанувати якомога більше франшиз, особливо на хвилі популярності серії The Walking Dead, але не розрахували багатьох чинників, зокрема навантаження на команду виконавців.

Кадр з гри TTG: Batman: The Telltale Series

До всього, розробникам весь час доводилось працювати на рушії TellTale Tool, спеціально розробленому для своїх потреб компанією раніше, але вже давно застарілому на сьогодні. Врешті-решт, це визнали і керівники компанії, обіцяючи перевести роботу на Unity, але так до останнього і не зробивши цього. З цих причин, можна зробити висновок, що комунікація між виконавцями і менеджерами у компанії була дуже погана.

Забагато одночасних проектів

Кадр з гри від TTG: “The Walking Dead. Season 2”

Лише у 2017 році студія випустила чотири гри по п’ять епізодів в кожній. Кожна гра адаптувалась мало не на всі платформи. Плюс, видавницькі зобов’язання, підтримання попередніх проектів і багато іншого. Усе це робили 250 людей. Працівники жалілись на безкінечні кранчі, адже проекти йшли паралельно, а по завершенню одних, одразу з’являлись інші. В 2018 році студія також працювала над чотирма проектами, два з яких – давно очікувані фінальна частина The Walking Dead та The Wolf Among Us 2. Неважко передбачити, що в такому темпі продуктивність з часом падає.

Псевдоваріативність

Кадр з гри від TTG: “The Game of Thrones”

Останніми роками, гравці все більше жалілись на якість ігор від ТТG, в яких, на думку багатьох, “конвеєрне” виробництво забрало усю душевність. Не дивно, адже для розробки використовувався подібний шаблон подій, драматичних прийомів.

До того ж, гравці давно зрозуміли, що їхні рішення у грі не надто впливають на сюжет – розгалуження там невелике. Фінал і розвиток подій буде у суті своїй однаковий, що б ти не робив. Хоча для іншої половини гравців, як і для мене, наприклад, це не має особливого значення, якщо розповідається цікава історія.

Епізодична система випуску ігор

А ось це вже має значення. Усі ненавидять епізодичну систему випуску ігор. Як і з телесеріалами, більшість любить вливатись в історію уже після повного її виходу (так званий binge-watching). І це цілком обґрунтовано.

  • По-перше, немає зайвого контролю над часом гравця: захотів, безперервно пройшов усе від початку до кінця, захотів – розтягнув на довше.
  • По-друге, купівля епізодів схожа на придбання кота в мішку – якщо гра не сподобається, то по суті, ти заплатив за таке собі демо, адже розв’язку можна побачити лише у фінальному епізоді.
  • Ну і по-третє, завжди є вірогідність того, що гра взагалі не вийде повністю (як, до речі, і сталось з The Walking Dead, але про це пізніше).
Кадр з гри від TTG: “The Wolf Among Us”

Навіть успішні проекти, типу Life is Strange (від Dontnod Entertainment), згодом просідають по продажам: друга частина стартувала гірше, ніж перша, хоча була дуже очікуваною. Така ж ситуація, наприклад, з епізодами нового квесту The Council (від Big Bad Wolf), який був дуже добре прийнятий гравцями. Очевидно, народ чекає повного виходу обох ігор.

А що у залишку?

Закриття компанії стало поганою новиною не лише для її працівників, але й для геймерів. Останні почали різко критикувати компанію як за несправедливе ставлення до своїх співпробітників, так і за справжнє ошуканство. І не дивно – до кінця однієї з найпопулярніших серій студії The Walking Dead залишилось всього два епізоди. Третій повинен був вийти 9 листопада, але тепер дата релізу і взагалі власне сам реліз – під великим питанням. Більше того, багато гравців заплатили за весь сезон повністю, проте про повернення їм коштів ніхто з ТТG і словом не заїкнувся. Як результат, рейтинг гри у Steam зазнав стрімкого падіння.

На графіку видно, що в період появи оголошення про закриття компанії ТТG, рейтинг The Walking Dead: The Final Season значно провалився

Зараз це питання вирішується індивідуально між кожним гравцем і магазинами цифрової дистрибуції. Steam, наприклад, зі скрипом, але повертає кошти при зверненні через службу підтримки. Цікаво, що деякі гравці все ж мають надію на те, що The Walking Dead: The Final Season таки буде завершена.

Ситуація з таким, інакше не скажеш, ошукуванням гравців наводить на думки, що керівництво ТТG безумовно було в курсі того, що “Титанік” тоне”, але вирішило скосити останній врожай.

А от рядовим членам команди не дісталось ні вершків, ні корінців. Повідомляється, що студія до останнього набирала нових співробітників і ніхто з уже наявного персоналу не здогадувався про можливість такого різкого закриття. За даними Kotaku, масове скорочення відбулось буквально день у день, без попередження: розробникам повідомили про їхнє звільнення і дали 30 хвилин на те, щоб ті покинули свої робочі місця. Цей факт, до речі, став причиною вже як мінімум одного судового позову за порушення трудового законодавства.

Кадр з гри від TTG: “Tales from the Borderlands”

Варто зазначити, що багатьом колишнім працівникам ТТG не доведеться довго шукати роботу: чимало великих студій одразу підтримали їх добрим словом і запросили спробуватись до себе. Інші девелопери вирішили зайнятись власними проектами.

На даний момент, залишки студії – спочатку це було 25 людей, а пізніше і того менше – будуть продовжувати працювати над Minecraft: Story Mode для Netflix. Лунають плітки і про те, що Netflix таки профінансує і анонсовану гру по серіалу Stranger Things, а деякі франшизи хочуть підтримати сторонні інвестори. Однак чи виллється їхнє бажання у інвестиції — сказати важко.

Останній сезон був знятий з продажу у Steam, а в описі з’явився абзац про те, що компанія працює над пошуком шляхів до завершення гри.

“Увага! Ми поки що зняли з продажу сезонні пропуски “The Walking Dead: The Final Season”. На даний час, ми все ще працюємо над пошуком можливостей передати розробку 3 і 4 епізодів, щоб завершити сезон. Саме результат цих пошуків і зможе визначити, коли і як Фінальний сезон знову повернеться до магазинів. Сподіваємось, що зможемо зробити більш визначене оголошення з цього приводу до кінця тижня. На зараз, ми вибачаємося за усі незручності.”

З цього приводу уже є інформація, що розробка останнього сезону зомбі-драми буде передана Skybound Games, яка найме колишніх працівників ТТG для доведення серії до кінця. Що ж, побажаємо їм успіхів у цьому.

Щодо усієї ситуації з ТТG, то я сподіваюсь, що їхня історія вплине певним чином на ігрову індустрію, наприклад, у сторону більш відповідального підходу до створення продуктів та управління; ефективного і такого по-людськи нормального вибудовування відносин і взаємодій у команді; розуміння, що довгострокові вкладення приносять більше профіту в цілому. Ну і звичайно, не варто забувати про свого кінцевого споживача – гравців, які обов’язково віддячать розробникам за унікальний досвід та емоції – як позитивні, так і негативні, якщо ви розумієте, про що я 🙂

3 comments on “TellTale Games: Казка з поганим кінцем”

Залишити коментар