Barotrauma: життя на дні Європи

4 коментарів

Це нарешті відбулося: людство вирушило в космічні пригоди та почало колонізувати нові небесні тіла. Однак ми нічого кращого не придумали, як осісти на Європі, супутнику Юпітера. На Європі, як відомо, є лише море, й саме це море захищає людство від радіації найбільшої планети Сонячної системи. А ще в ньому багато корисних ресурсів для тих, хто хоче хоч якось вижити під його водами. Ви – команда відчайдушних найманців з власним підводним човном, що безстрашно плаває у морях Європи, де все проти вас.

“Баротравма” – кооперативна гра про життя під водою, де гравцям пропонують плавати між різними станціями на своїй субмарині та виконувати завдання для їхніх підводних жителів. На перший погляд, вона досить непримітна. Вас зустрічає майже монохромний інтерфейс, від якого віє 90-ими, відверто дивна анімація й купа речей, яких ви не розумієте. Однак це лише на перший погляд. Щойно ви проходите навчання та сідаєте у свою першу субмарину, захопивши з собою кількох жертв друзів, справжня гра розпочинається.

Оскільки наша команда вирішила назватися на честь “Злюків-бобрів”, зазвичай я плаваю під ім’ям Норберта, а човник ми нарекли “Другом Пеньком”

Головна ідея тут проста та зрозуміла. За виконані місії вам платять і дають репутацію у фракції замовників. На шляху вам будуть зустрічатися монстри та ворожі кораблі, тож зароблені гроші та знайдені ресурси ви будете тратити здебільшого на покращення свого судна, оснащення та розхідні матеріали, щоб підвищити свої шанси на виживання в сутичках. Сюжету як такого у грі немає, але є певний розвиток світу, на який ви впливаєте. Зокрема, краща репутація в одних фракціях робить вас ворожими до інших, а винищення інопланетних плазунів у закинутому маяку дозволить там виникнути новій станції.

Складність у грі залежить здебільшого від місця перебування: чим глибше ви занурюєтеся, тим у цікавіші біоми потрапляєте, але й тим зловісніше все навколо. Однак випадкова генерація подій наразі не дозволяла нашому екіпажеві розслаблятися ніде.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 20240108232820_1.jpg

Три черепи – поки що найвища складність місій, яку ми бачили. Чомусь сепаратисти не проти вбивства багнорапторів, а от плазунів їм шкода

Хоча Steam і класифікує жанр гри як “виживання”, показників виживання персонажів, які постійно потрібно підтримувати, тут немає. Натомість ваша живучість напряму залежить від того, наскільки ефективно ви доглядаєте за своїм підводним човником і реагуєте на небезпеки. У субмарині є машина, які підтримує рівень кисню всередині, тож якщо вона зламається, команда задихнеться. Обшивка захищає вас від тиску й отруйності європейської води, але її можуть пробити вороги або ж раптовий контакт з місцевими скелями. Ви можете стекти кров’ю від болючого укусу багнораптора або зустріччю з гострими предметами, якщо вчасно не замотаєтеся в бинт. Якщо ви запливете надто глибоко без хорошого костюма, вода також вас розтрощить. Іншими словами, небезпек вистачає.

Цій команді колись не пощастило, тому тепер ми досліджуємо уламки їхньої субмарини та забираємо звідти все корисне

Для свого підводного життя гравець може обрати одну з п’яти ролей: капітан, офіцер безпеки, медик, електроінженер або механік. У кожної ролі є свій розподіл навичок і завдання на кораблі. Наприклад, у капітана найкраще вдається керувати субмариною, тож його основна робота – маневрувати нею від станції до станції та в бою. Електроінженер найпевніше розбирається в роботі реактора та 100500 кабелів, а медик найефективніше вколе своїм товаришам антибіотик (принаймні, вони на це сподіваються). Водночас початковий розподіл не заважає гравцям прокачувати всі свої навички, просто деякі задачі на судні легше та безпечніше виконувати лише з певним рівнем відповідної навички. В ідеалі, збалансована команда матиме представників усіх ролей і всі вони будуть гравцями, але при потребі можна найняти ботів замість тих, кого не вистачає. Якщо ж ви не впевнені, що хочете робити, можете ставати помічником і вміти всього потрошки.

Електроінженер і механік терпляче чекають, коли я зроблю красивий знімок, щоб нарешті почати ремонтувати нашу електромережу, поки тут ще не все вибухнуло

Окрім розвитку самих навичок персонажі також здобувають досвід за виконані місії та на кожному рівні можуть обирати свої особливі рольові таланти. Перші два ряди пропонують “загальні покращення” по “професії”, далі гравці можуть обрати одну з трьох гілок. У теорії, при достатньо довгій грі можна прокачати абсолютно все, але в перші кілька десятків годин варто все ж визначитися з пріоритетами та стилем, яким ви хочете грати.

Я за виконанням робочих обов’язків офіцера безпеки: сиджу за гарматою та відстрілюю плазунів

Субмарина – ще один ключовий аспект в “Баротравмі”. Гра пропонує близько півтора десятка готових підводних човнів, а також редактор, де можна зробити свій і зберегти його у вигляді модифікації. Самі човни різняться за розміром і призначенням, тож можна обрати собі судно, що пристосоване до того типу місій, які вам найбільше до смаку. До субмарин можна докуповувати різні типи гармат і покращення, але фінальної форми досягнуть лише субмарини найвищого рівня. Проблема, з якою тут зіткнувся наш екіпаж: судна найвищого рівня також дуже великі, й наша команда з 5-и з побоюванням дивиться на цих велетнів, розрахованих на 20-30 моряків. Але чим просунутіший підводний човен, тим глибше ви можете в ньому заплисти, тим важчі місії виконувати й, відповідно, заробляти найбільше грошей, щоб покращувати човен. На початку ваш бюджет дозволятиме обрати лише з кількох дешевих базових корабликів, а на решту потрібно буде заробити. У механіків також є талант, який дозволяє максимально покращувати і човни нижчого рівня, що виглядає ймовірним розвитком для нашого невеликого екіпажу.

Наш “Тифон”, хоча й лише другого рівня, виглядає досить великим, як на п’ятьох. Проте за кілька плавань звикли

Ви також можете виготовляти різні предмети, які допоможуть у ваших завданнях: ліки, зброя, набої, підводні скутери, спеціалізовані скафандри тощо. Зазвичай для виготовлення потрібен рецепт чи схема, а рівень відповідної навички впливає на якість результату. Частина рецептів відкрита всім і одразу, частина – лише представникам певної ролі, частину надає обрання відповідних талантів, а решту можна випадково знайти під час плавань. Ресурси для цих творінь можна купувати на станціях, проте краще збирати по світу. Ви можете також і викрадати предмети зі станцій, але їхнім жителям це не сподобається. За такі розваги ваша репутація падатиме, а самих вас можуть запроторити й до в’язниці.

Усі станції тут дуже схожі, й на всіх є неонові вивіски

На морському дні Європи приховано достатньо печерок і живуть багато монстрів, з яких можна здобути щось корисне. Чим небезпечніший біом, тим рідкісніші ресурси там водяться. Дослідницькі субмарини також оснащені сканером ресурсів, який допомагає ефективніше їх помічати. Деякі корисні матеріали можна створювати самому, вирощуючи рослини прямо на борту субмарини. Особисто моя трагедія була в тому, що основне джерело вуглецю тут – це діаманти, тож ми розклали на атоми сотні коштовних каменів…

Поклади руди та мінералів потрібно розробляти плазмовим різаком, а рослини можна збирати й руками. Ефективний видобуток означає пиляти кілька родовищ одночасно

Оскільки всі події відбуваються на Європі, переважна кількість ворогів тут – різні інопланетні почвари. У них досить широке різноманіття: від маленьких, але швидких шипастих вугриків до величезних медуз з кістяними панцирами або чисто лавкрафтівських монстрів з купою мацаків і очей. Ваша субмарина може порости дивними водоростями, які викачуватимуть кисень, або ж ви задихнетеся від якогось отруйного випару в печері. Одне з найнеприємніших “знайомств” – місцевий паразит, що перетворить вас на зомбі, й ви полізете вбивати своїх товаришів по команді. Для кожного типу опонентів можна пристосуватися завдяки покращенням і виготовленим предметам, але перше враження від них зазвичай незабутнє. На вищих складностях будуть і цілі ворожі кораблі та станції, але ми ще туди не допливли.

Наш капітан мужньо лутає Причепу, яку ми вперше спромоглися вбити минулого понеділка, поки я уважно стежу за довкіллям з гарматою напоготові

Особисто я гаряче рекомендую грати у цю гру в компанії принаймні з трьох, оскільки ШІ ботів бажає кращого, та й ситуації на кораблі та поза ним постійно надихають на чудовий підводний гумор, що нерідко пробиває дно краще за наших персонажів. Разом набагато веселіше відкривати, що можна випадково підірвати свого друга з гранатомета чи той факт, що медик зовсім випадково, абсолютно ненавмисно влив тобі ціанід замість протиотрути. За межі корабля взагалі краще не висовуватися по одному, а в будь-якій незрозумілій ситуації посилати офіцера безпеки на розвідку: якщо він там нікого й не вб’є, то принаймні найшвидше попливе. Та й корабель ремонтує не він, отже, не дуже й шкода. Якщо ж ви хочете комусь насолити, є можливість грати зі “зрадником” на кораблі, який повинен саботувати життя команди, а також PvP-режим. У “Баротравми” немає високих технічних вимог, тож у хорошій компанії веселе проведення часу вам гарантоване. На гру також можна поставити українізатор з майстерні Steam.

Якщо вам цікаво поглянути на пригоди моєї чудової команди, ми зазвичай вирушаємо у плавання у прямому етері на каналі пана DPaladin щопонеділка о 19:30. Роль мага в грі, на жаль, не видавали, тому замість спалювання вогнекулями я просто розстрілюю всіх з гармат, револьверів і гарпунних рушниць 😉

4 comments on “Barotrauma: життя на дні Європи”

  1. Подобається враження від відео DPaladin, що капітан, по суті, може тупо обмежитися роботою з картою/сонаром та і все. Механік (чи це інженер?) суто ремонтує і не бере участі в бою. Реальний розподіл роботи.

    Подобається

    1. Насправді, навички прокачувати можна всі, просто обрана роль дає кращі стартові показники й унікальні для неї таланти. Але так, ми намагаємося не залишати корабель одночасно з капітаном, щоб на випадок нападу хтось був з нормальним показником зброї, оскільки від цього залежать швидкість, точність і пошкодження. Хоча електроінженер так непогано може роздати ломом))

      Вподобано 1 особа

Залишити коментар